Agenda

 

Agenda 2017


 

Zaterdag 7 oktober 2017

 

Vijfde Vrienden- en vrijwilligersdag, Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther.

Op zaterdag 7 oktober2017 bent u welkom op kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther. Aanvang: 14.00 uur.

De directeur van de stichting kasteel Heeswijk Luc Eekhout verteltover de geschiedenis van het kasteel. Daarna bekijken we in groepen dit rijksmonument. De afronding van deze vrienden- en vrijwilligersdag vindt plaats in de Abdij van Berne (5 minuten rijden), waar het eigen gebrouwde abdijbier voor u klaar staat. 

Aanmeldenkan door een mail te sturen naar: info@brabantselandgoederen.eu; met vermelding van het aantal personen. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met routebeschrijving naar het kasteel.

De kosten bedragen 10,- euro per persoon. Dit bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL09RABO0131270575 o.v.v vriendendag 2017.Woensdag 5 april 2017, Vierde Hertog Jan lezing.

Vierde Hertog Jan lezing door Stefan van Lani, historicus en archivaris van de abdij van 't Park nabij Leuven. 

Titel van de lezing is: de sociale, economische en politieke rol van de abdijen in het hertogdom Brabant tijdens het Ancien Regime. Met speciale aandacht voor de Abdij van Park. 

Aan de orde komt de ontwikkeling van het grondbezit van de religieuze instellingen en de relatie met het ontstaan van landgoederen.

Locatie: Abdij van Postel (gelegen onder Eindhoven).

Aanvang: 20.00 uur (u bent welkom vanaf 19.30 uur).

Aanmelden: via info@brabantselandgoederen.eu; met vermelding van het aantal personen. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met routebeschrijving naar de Abdij. De lezing is voor onze Vrienden gratis toegankelijk.

Voor geinteresseerden die nog geen Vriend zijn bedragen de kosten 7,50- euro per persoon, koffie en drankje inbegrepen.

 


  

Agenda 2016

 

Zaterdag 1 oktober 2016

Vierde Vrienden- en Vrijwilligersdag "Vrienden van Brabantse Landgoederen" , locatie: kasteel Geldrop.

Op 1 oktober 2016 bent u vanaf 13.30 uur welkom in kasteel Geldrop. 

Het programma omvat twee lezingen, waarna u kunt kiezen uit diverse rondleidingen. Aanvang van het programma om 14.00 uur. U bent welkom vanaf 13.30 uur. 

Het programma omvat twee inleidingen, te weten:

- Bart Klomp, beheerder van het kasteel: De geschiedenis van het kasteel en haar bewoners.

- Philip Peeters, provincie Noord-Brabant: De verhaallijn Kastelen en landgoederen. Dit is een van de vier verhaallijnen van de geschiedenis van Brabant.

Na de inleidingen is er om ca 15.00 uur pauze, waarna om 15.30 uur de rondleidingen door het kasteel en de tuin starten. Om 16.30 uur is er een afsluitende borrel.

 

Aanmelden: via info@brabantselandgoederen.eu; met vermelding van het aantal personen. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met routebeschrijving naar het kasteel.

De kosten bedragen 10,- euro per persoon. Dit bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL09RABO0131270575 o.v.v vriendendag 2016.

 

Zaterdag 2 september 2016

1e Brabantse "Landgoed-groene beheerders-dag". Deze dag is bedoeld om tuinbazen en andere groene beheerders van (historische)landgoederen  met elkaar in contact te brengen, om specifieke kennis  en ervaringen uit te wisselen.


Zondag  31 juli, 7, 14, 21, en 28 augustus 2016

Expositie van Cees en Rick Roelofs. Fotografie en sculls. Geopend van 10-17 uur in het Witte Kasteel, Kasteellaan 17, 5175 BC Loon op Zand.  

 

Woensdag 6 april 2016: 3e Hertog Jan-lezing

Prof. dr A.J.A. Bijsterveld, bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, houdt een lezing met als titel: Het ontstaan van het hertogdom Brabant, 843-1288-1506; de toevallige uitkomst van een wisselvallig proces.

De lezing vindt plaats op kasteel Heeze, op woensdag 6 april 2016, om 20.00 uur (u bent welkom vanaf 19.30 uur).

 

U dient zich tevoren aan te melden door een bericht te sturen naar info@brabantselandgoederen.eu. Na aanmelding ontvangt u de verdere adresgegevens en informatie over parkeren in de omgeving van het kasteel.

De lezing is gratis toegankelijk voor onze Vrienden. Zij worden persoonlijk uitgenodigd. Geïnteresseerden voor de lezing die (nog) geen Vriend zijn betalen een vergoeding van € 7,50; koffie en een drankje inbegrepen.

Lokatie: kasteel Heeze, te Heeze 

 

 

 

Agenda 2015

zaterdag 3 oktober 2015

Derde Vrienden- en Vrijwilligersdag "Vrienden van Brabantse Landgoederen" op kasteel d'Ursel in Hingene (nabij Antwerpen).

Het programma omvat twee lezingen, waarna u kunt kiezen uit diverse rondleidingen. Aanvang van het programma om 14.00 uur. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Deelname aan deze vrijwilligersdag kost € 10 per persoon. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@brabantselandgoederen.eu waarbij u aangeeft met hoeveel personen u wilt deelnemen. U ontvangt bij de bevestiging van uw aanmelding een routebeschrijving en de gegevens voor het overmaken van uw bijdrage.

Het programma omvat twee lezingen, te weten:

- Dr. Elize Storms-Smeets (RU Groningen) getiteld: Een gelaagd landschap; het esthetische landschap van kastelen en buitenverblijven.

- Koen de Vlieger-de Wilde (directeur kasteel d'Ursel) over het kasteel d'Ursel in Hingene.

Na de lezingen kunt u kiezen uit vier rondleidingen; deze betreffen het kasteel zelf, de restauratie, historische rondleiding in het park en het dagelijks beheer in het park. Om 16.45 uur is er een afsluitende borrel.

Op 3 oktober 2015 vindt er s avonds een extra lezing plaats in kasteel d'Ursel, welke wordt verzorgd door prof. Dr. Yme Kuiper met de titel "Kennis- Ondernemen- Verbinden. Over de toekomst van landgoed, kasteel en buitenplaats in de Lage Landen". Ingegaan wordt op de ontadelijking en ontaristocratisering en hoe monumentaal erfgoed voor volgende generaties bewaard kan blijven. 

Voor deelnemers aan de Vrienden- en Vrijwilligersdag is deze lezing gratis toegankelijk. Wilt u bij uw aanmelding aangeven of u ook aan de extra avondlezing wilt deelnemen. U ontvangt van ons t.z.t. praktische tips voor eetgelegenheden in de nabijheid van kasteel d'Ursel. 

 

Aangemelde vrienden worden persoonlijk uitgenodigd.

 

12 + 13 september 2015

Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl (Nederlands Brabant)

 

16 april 2015: 2e Hertog Jan-lezing.

Prof. Luc Duerloo, hoogleraar aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit van Antwerpen, houdt een lezing met als titel: de aartshertogelijke jacht in het Hertogdom Brabant.

De lezing vindt plaats in het Zwanenbroedershuis op donderdag 16 april 2015, om 20.00 uur (u bent welkom vanaf 19.30 uur). U dient zich tevoren aan te melden door een bericht te sturen naar info@brabantselandgoederen.eu. Na aanmelding ontvangt u de verdere adresgegevens en informatie over parkeren in de omgeving van het Zwanenbroedershuis.

De lezing is gratis toegankelijk voor onze Vrienden. Geïnteresseerden voor de lezing die (nog) geen Vriend zijn betalen een vergoeding van € 7,50; koffie en een drankje inbegrepen.

Stichting Vrienden Brabantse Landgoederen